Om Nordic Knights

Nordic Knights är ett tornerlag och en historisk sammanslutning som arbetar för att ge publiken en upplevelse med action, skicklighet och professionalism.

Historiskt rytteri

Grundstommen är det medeltida tornerspelet, men till häst vi har även våra barocka damer som rider karusell och våra beridna bågskyttar som träffar små mål i hög hastighet. Vi fokuserar på medeltiden, men är inte bundna till den och därför går det inom ramen för vårt historiska rytteri att plocka in många olika delar. Det historiska rytteriet sätter hästen i centrum och för den som är hästtokig ger det ytterligare en möjlighet att utvecklas tillsammans.

Tornerlaget

Vi vill i tornerspelet visa upp ett spel så som det kunde ha sett ut och rider därför i utrustning av samma typ som under medeltiden. Det innebär att vi har stålhjälmar, smidda svärd, skarpa lansar och riktiga ringbrynjor. Eftersom säkerheten alltid kommer först använder vi brytlansar av liknande modell som den som introducerades under 1200-talet efter ett påvligt påbud.

Ryttarna har en egen vapensköld som inte används av någon annan. Skulle ryttaren lämna laget eller pensionera sin karaktär så följer vapnet med. Ryttarna skapar också sin egen karaktär och ska hålla sin utrustning inom den tidsperiod karaktären representerar.

Tornerlaget består av både män och kvinnor, på lika villkor. Eftersom riddare traditionellt sett har varit män så är även karaktärerna företrädelsevis män, men en skicklig ryttare har alla förutsättningar för att också bli en skicklig tornerspelsryttare – oavsett kön.

Det viktigaste för oss i spelet är att publiken tycker att det är bra och trivs och en förutsättning för detta är att ryttare och andra deltagare i spelet har roligt.

Trondia by

På medeltiden var ett tornerspel så mycket mer än bara spelen. Det gav en möjlighet till människor att träffas, och det växte ofta upp hela byar runtom tornerbanan när ett större spel skulle arrangeras. Bredvid dessa uppvisningar finns därför vår medeltida marknad med servering och olika knallar, vårt tältläger där vi bor samt ett antal aktiviteter med historisk anknytning som passar hela familjen. Vi kallar det här för ”Trondia by”.

Hur marknaden ser ut varierar från tillfälle till tillfälle eftersom det beror på vilka knallar som har möjlighet att komma. Nordic Knights har ett nära samarbete med fristående hantverkare som visar upp sitt hantverk och säljer sina saker i byn. I Nordic Knights finns det också deltagare som har lärt sig ett hantverk vilket de visar upp i Trondia By.

Säg till oss om du vill sälja på någon av våra marknader eller visa upp ett hantverk.

Tälten är sydda av laget efter målningar från 12-, 13- och 1400-talen.

På marknaden har vi även våra aktviteter, såsom båg- och armborstskytte, kniv- och yxkastning, tornerspel för de minsta och en välbesökt stupstock.

En bit bort från marknaden hittar du vårt svartkrutsskytte. Där får du möjlighet att prova olika typer av historiska mynningsladdade svartkrutsvapen. Vissa av dem är över 200 år gamla och fortfarande i fungerande skick.

Fotfolk

Patrullerande i och kring allt detta finns ett garde som inte bara är intresserade av historisk kamp utan även hjälper till med säkerheten på plats. När gardet inte stoppar plankare, vaktar hästarna eller patrullerar i byn så sitter de ofta utanför sina tält och putsar och visar upp sin rustning och sina vapen.

Funktionshinder i fokus

Vi i Nordic Knights arbetar aktivt för att främja människor med olika typer av funktionshinder. De bästa platserna är reserverade för funktionshindrade, de har billigare inträde till spelen och allt överskott i vår verksamhet går till relaterad välgörenhet. Alla våra riddare rider dessutom för ett speciellt funktionshinder och gycklarna brinner lite extra för de med en bokstavsdiagnos.

Vad kan vi mer erbjuda?

Nordic Knights Tornerlag är ett varierat och mångskiftande historiskt sällskap med många delar att erbjuda. Ingenting är omöjligt och det finns utrymme för utveckling och nyskapande. Har du en idé, kontakta oss.

Som arrangör kan du välja mellan att få hela sammanhanget med tornerspel, by och aktiviteter, men för mindre evenemang går det också att välja bara en eller några av komponenterna.

​Allt material samt koncept/idé/text är copyrightskyddat av Patric Fälldin samt Cecilia Müller

 

11 Comments

 1. Hej
  Vart bor och tränar ni?
  Mvh Anna Opal

  • Nordic Knights

   25 september, 2016 at 23:58

   Hej Anna!
   Vi har medlemmar över hela landet. Vår klubblokal ligger i Almunge Uppsala. Kontakta gärna Cecilia Muller (se kontaktflik) för mer information angående träningar

 2. Hej Hej vi är ett gäng som vill träna tornespel. Vi bor i Bohuslän Stenungsund. Kan ni komma till oss och ta med utrustning så vi kan börja. Vi vet inga tornespel klubbar i Bohuslän Mvh carro ring gärna 0768051138

  • Nordic Knights

   3 juni, 2017 at 19:44

   Hej! Roligt att ni har fått upp intresse för tornerspel.
   Att studera historiska böcker angående klädsel, rustning och hur det gick till är en väldigt bra början.
   Ni är varmt välkomna att komma på våra träningar och titta och ställa frågor.
   Vill ni boka oss för tex en helg är det bästa att kontakta Patric Fälldin. Han kan vara svår att nå. Men bäst är att ringa! Tel 0707761166

 3. Hej! Jag är 11 år och är väldigt intresserad. Jag känner wilmer men hur tycker ni att jag ska börja träna?

  • Nordic Knights

   15 november, 2018 at 19:14

   Hej! Wilmer kan nog svara på de flesta av dina frågor. Annars går det bra att kontakta Patric Fälldin tel 070761166

 4. Margareta Bergvall

  7 mars, 2019 at 09:34

  Vet att det blir tornerspel på Sl ö hem bygdegård i sommar. Jag skulle vilja komma i kontakt med dem som gör det för eventuellt engagemang på länsmuseet.

  • Nordic Knights

   7 mars, 2019 at 16:18

   Hej! Jag har skickat vidare din kommentar till ansvarig att ta kontakt med dig! mvh Lotta /Nordic Knights

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 
scriptsell.neteDataStyle - Best Wordpress Services